ANTIDOPING

Antidoping

Regler och Föreskrifter

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och dopingregler. Dessa grundar sig i WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som går att läsa om på www.antidoping.se.

Tar du dopingklassade läkemedel?

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som Antidoping Sverige tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Båda listorna finns på antidoping.se.

Behöver du söka medicinsk dispens?

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka medicinsk dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på antidoping.se.

Dopingkontroll

Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter så rekommenderar vi filmen ”Dopingkontroll” som finns på antidoping.se. Där finns även en folder med samma namn, som delas ut till alla som gör en dopingkontroll för första gången.

Kosttillskott

Riksidrottsförbundet avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, så sker allt bruk av kosttillskott på egen risk. Läs mer om vad Antidoping Sverige skriver om kosttillskott på antidoping.se.

Vi är vaccinerade mot doping
Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt Antidoping Sveriges upplägg. Läs mer om vad det innebär här.
 

Vår antidopingplan

I vår antidopingplan kan du läsa mer om hur vi arbetar för att förebygga doping i vår verksamhet och hur vi bemöter akuta situationer. Läs vår antidopingplan här.

Lär dig om vad som gäller
Du är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Du lär dig vad som gäller på 30 minuter om du genomför e-utbildningen Ren vinnare. Läs mer här.